Beograd - glavni grad Srbije

PočetakIstorijaSaobraćajHrana i pićeVodič kroz Beograd
ŽIVOT U BEOGRADU | DOLAZAK SMEŠTAJ | KAFE-BAROVI | RESTORANI | NAJAVE DOGAĐAJA | NOĆNI ŽIVOT IZLETI  | ENGLISH

Dolazak avionom u Beograd
Aerodrom "Nikola Tesla" se nalazi 18 km zapadno od centra grada, u blizini mesta Surčin. Nacionalni avio prevoznik je Air Serbia (donedavno JAT Airways), kompanija u kojoj su partneri Vlada Srbije i Etihad Airways. Trenutno se avionima Airbus A-319 obnavlja flota kompanije. www.airserbia.com
Air Serbia
Direktni letovi sa beogradskog aerodroma:
Austrija (Beč), Belgija (Brisel), Bosna i Hercegovina (Sarajevo, Banja Luka), Kipar (Larnaka), Danska (Kopenhagen), Francuska (Pariz), Nemačka (Berlin, Dortmund, Dizeldorf, Frankfurt, Minhen, Štutgart), Grčka (Atina, Solun), Italija (Milano, Rim), Izrael (Tel Aviv), BJR Makedonija (Skoplje), Crna Gora (Podgorica, Tivat), Holandija (Amsterdam, Ajndhoven), Norveška (Oslo), Češka (Prag), Poljska (Varšava), Katar (Doha), Rumunija (Bukurešt), Ruska Federacija (Moskva), Slovenija (Ljubljana), Švedska (Geteborg, Malme, Stokholm), Švajcarska (Bazel, Ženeva, Cirih), Tunis (Tunis), Turska (Istanbul, Ankara), UAE (Abu Dabi, Dubai), Portugal (Lisabon), Velika Britanija (London)... Beograd je povezan sa ostatkom sveta vezanim letovima preko Londona i Pariza (Air Serbia), Frankfurta (Lufthansa), Ciriha (Swiss), Istanbula (Turkish Airlines) i Abu Dabija (Etihad Airways).
Nekoliko turističkih agencija organizuje vikend City Break programe po ceni od 200 evra pa naviše (u cenu uključena 2 noćenja, avionski prevoz i jedno turističko razgledanje Beograda). Informacije potražite na: incoming.magelan.rs, www.putnik.ch ili www.travelserbiabelgrade.com.
Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" - www.beg.aero
Beogradski aerodrom "Nikola Tesla"
Informacije o letovima: Tel: +381 11 2094-444.
Izgubljeni prtljag, Tel: +381 11 2094-854 (radno vreme službe: 8-12, 19-21); Izgubljeni prtljag - Air Serbia, Tel: +381 11 2097-839.
Aerodromski parking, Radno vreme 00-24 (1 sat - 90 dinara). Aerodromska garaža, Radno vreme 00-24 (1 sat - 65 dinara, parkiranje za 7 dana - 3.960 dinara, plaća se unapred).
Turističke organizacije Beograda i Srbije, Međunarodni dolasci (sala za podizanje prtljaga), Tel: +381 11 2097-828 (9-21:30). www.serbia.travel.
Duty free shop, Terminal 2, tranzitni deo. Radno vreme 5:30-9:30 (može da varira u zavisnosti od reda letenja).
Srpska kuća, pored izlaza A1. Suveniri, delikates, piće, odeća, ikone...
Na aerodromu ćete naći 3 banke i dovoljan broj bankomata i automata za zamenu novca (raspoložive 24 sata putnicima i posetiocima aerodroma), besplatni Telenor Wi-Fi. Agencije za iznajmljivanje automobila su na Terminalu 2, nivo -1.
 
Prevoz sa aerodroma "Nikola Tesla" do Beograda:
- Mini bus (Linija A1), Aerodrom - centar grada (Trg Slavija). Polazi na svakih 20 minuta od 5:00 do 18:40, zatim na svakih 60 minuta. Detaljniji red vožnje ćete naći na www.beg.aero. Karta u jednom pravcu je 300 dinara, kupuje se u
mini busu. Stanice se nalaze na međunarodnim dolascima i odlascima, nivoi 
0 i -1. Putovanje traje oko 30 minuta, u zavisnosti od gužve na putu.

 

Dolazak brodom u Beograd
Dolazak u Beograd brodom
U Beograd možete da doplovite na nekom od kruzera koji idu od Beča i Budimpešte ka Crnom moru ili na sopstvenom brodu (jahti, jedrilici, kajaku...) bilo kojim plovnim putem povezanim sa Dunavom (na primer od Roterdama preko ušća Rajne i kanala Rajna-Majna-Dunav), ako imate odgovarajuće plovilo za reku.
 
Za putnike sa brodova za krstarenje
Pristanište za kruzere se nalazi na Savi, ispod Beogradske tvrđave. U sklopu pristaništa se nalazi Informativni centar Turističke organizacije, prodavnica suvenira, bankomat, menjačnica, policija i carina (pristanište je i istovremeno i međunarodni granični prelaz). Putnici sa kruzera obično imaju organizovane ture razgledanja grada autobusom. Ako sami krećete u grad, do centra i tvrđave možete peške uzbrdo strmim stepeništem ili taksijem. U dugačkoj zgradi na obali kod pristaništa poznatoj kao Beton hala nalazi se nekoliko dobrih restorana sa živom muzikom uveče.
  
Skipper's info
Najbolje vreme za plovidbu rekom je od aprila do oktobra. U julu i avgustu reke su dovoljno tople za kupanje (najbolja mesta su plaža Lido na Velikom ratnom ostrvu i donji špic Ade Međice na Savi; oba mesta su pogodna za sidrenje u svrhu kupanja). Tokom kasne jeseni i zime česti su udari jakog i hladnog vetra - Košave, koji mogu da stvore neprijatno visoke talase za manja plovila. Tada je najbolje da na nekom privezu sačekate lepše vreme. U januaru i februaru je moguća pojava ledenih santi na rekama. Na gradskim obalama postoji veliki broj marina i priveza za čamce, ali većina njih ne nudi sve što je potrebno skiperu na jednom mestu. Preporučićemo vam dve dobro opremljene marine ali se ne ustručavajte da probate i na drugim mestima, gostoljubivi Beograđani će vam sigurno pomoći.
Brodom u Beograd
Kajakaši mogu da prenoće na jednom od nekoliko hostela na reci. Možete da potražite potrebne informacije i u Kapetaniji Beograd (u kojoj ste obavezni da se prijavite ako to već niste učinili ranije, prilikom ulaska u Srbiju), mada ni oni nemaju baš detaljne informacije vezane za nautički turizam jer im je glavna delatnost vezana za velike putničke i trgovačke brodove. Ipak, ako se nađete u nekoj nevolji, na njih sigurno možete da računate. Problem u plovidbi srpskim vodama može da bude snabdevanje gorivom i odlaganje đubreta sa plovila (u Beogradu ćete taj problem rešiti u marinama). Zbog toga je najbolje da imate na plovilu kantu s kojom možete da odete po gorivo na obalu, do najbliže pumpe za automobile, a usput možete da potražite i kontejner u koji ćete baciti neorgansko đubre sa plovila.
Plovni putevi Dunava i Save su obeleženi crvenim i zelenim bovama, kao i znacima koji u kilometrima označavaju udaljenost od ušća reke (dužinu plovnog puta). Ako ste već doplovili do Beograda onda sigurno imate iskustva u plovidbi rekom pa ne moramo da upozoravamo da pazite na velike brodove, plutajuće grane, plićake i komarce.

- Autobus broj 72, Aerodrom - centar grada (terminal Zeleni Venac), polazi sa aerodroma na svakih 30 minuta od 5:20 do ponoći, a iz centra ka aerodromu (terminal Zeleni Venac, Mapа H6) od 4:40 do 23:40 na svakih 30 minuta. Karta se kupuje u autobusu i košta 150 dinara. Stanica se nalazi ispred aerodromske zgrade, između Terminala 1 i 2. Putovanje traje 40-60 minuta, u zavisnosti od gužve na putu. Vožnja ovim autobusom je prava avantura i ne preporučuje se nikom osim onima koji ne znaju pametnije da utroše sat vremena svog života.
- Taksi: Gradske vlasti su smislile ovakvu proceduru za prevoz taksijem od aerodroma do grada: Cene prevoza su fiksne. U sali za podizanje prtljaga se nalazi "Taxi Info" pult na kome kažete adresu do koje idete i dobijate potvrdu sa adresom i cenom vožnje. Na izlasku iz aerodromske zgrade na taksi stanici predajete potvrdu prvom slobodnom vozaču. Prevoz plaćate onoliko koliko piše u potvrdi koju ste dobili. Prtljag se dodatno ne naplaćuje, a taksistu možete da častite ukoliko želite. Gradsko područje je podeljeno na 5 cenovnih zona od kojih vas najčešće interesuje samo prva zona koja pokriva skoro celo urbano područje grada i eventualno druga zona koja pokriva rubne delove urbanog područja. Fiksna cena prevoza za sve adrese u prvoj zoni (do reka Save i Dunava, Zemun i Novi Beograd) je 1.400 dinara, a u drugoj zoni (urbani deo grada) je 1.800 dinara. Izbegavajte taksiste koji čekaju u aerodromskoj zgradi i vuku putnike za rukav jer će najčešće pokušati da vas prevare za cenu vožnje (više o taksi prevozu u Beogradu možete da pročitate ovde).
Telefon za žalbe na taksi prevoz sa aerodroma: +381 11 3227-000.
Preporučeni taksi prevoznici:
Lux taxi, Tel: +381 11 3033-123, SMS: 3033, www.luxtaxi.rs
Pink taxi, Tel: +381 11 9803, SMS: 5353, www.pinktaxi.info
Beogradski poslovni taksi, Tel: +381 11 9801, www.beogradski-taxi.com


Dolazak vozom u Beograd
Putovanje vozom je nekada, u vreme Orijent Ekspresa, bio najlepši način da se dođe u Beograd. Danas je to najsporiji način jer pruge u Srbiji još uvek nisu modernizovane da podnesu vozove pristojnih brzina. Mnogi vagoni su stari i neudobni, a vozovi često staju da propuste jedni druge. S druge strane, putujući vozom možete da uživate u pejzažu, protegnete noge i vidite živopisnije likove nego u autobusu ili avionu. U Beograd možete da dođete vozom iz Švajcarske (Cirih), Austrije (Beč), Nemačke (Minhen), Makedonije (Skoplje), Mađarske (Budimpešta), Češke (Prag), Rumunije (Bukurešt), Slovenije (Ljubljana), Hrvatske (Zagreb),

   

  
Hidrološki podaci, prognoza vremena i vodostaj za Dunav i Savu
(nivo vode, temperatura vazduha i vode, tendencije, upozorenja o ledu...): www.hidmet.gov.rs. Dnevni izveštaj o vodostanju se emituje na Prvom programu Radio Beograda u 12:05 (FM 95,3).
Lučka kapetanija Beograd, Karađorđeva 6, Map G6 Tel: +38111 2029-900; Dunav km 1170, Sava km 0+350, 44°49'4"N, 20°26'58"E. VHF kanal 16.
Teretna luka Beograd, Žorža Klemansoa 37, Tel: +381 11 2752-971, www.port-bgd.co.rs Mapa J5
Granični prelaz i carina, Putničko pristanište na Savi, Karađorđeva 6; Dunav km 1170, Sava km 0+350. Mapa G6
Rečna policija, Tel: +381 11 3002-003. Baza rečne policije se nalazi na desnoj obali Save, 0+900, odmah uz Brankov most. Mapa G6
Beogradske marine
· Marina Nautec (reka Dunav), 44°50’15''N, 20°25'11''E (Kej Oslobođenja 3a, Zemun), Tel: +381 11 3077-792. www.nautec.rs Mapa D3
· Marina Shark (reka Dunav), 44°49’21''N, 20°32'11''E (Višnjička 115a, Ada Huja), Tel: +381 64 1108-058. www.marinashark.rs
· Marina Vidra (reka Sava), 44°47’45''N, 20°24'9''E (kraj ulice Omladinskih brigada, Blok 70), Tel: +381 65 6811-022. marinavidra.com Mapa B9  
Ove marine primaju plovila dužine od 5-15m (5-30 evra na dan), imaju vezove sa priključcima za vodu i struju, čuvara i video nadzor, wc, kafe bar ili restoran, snabdevanje gorivom, pranje plovila, WiFi. Marina Nautec ima i servis za popravku i ugradnju motora i opreme.
Dokumenta za plovidbu: Građani Evropske unije mogu da uđu u Srbiju samo sa ličnom kartom. Građanima ostalih zemalja je neophodan važeći pasoš (a nekima i viza za ulazak). Plovila i Skiperi koji dolaze iz inostranstva moraju da imaju uobičajena brodska dokumenta (dokument o registraciji broda, dozvola za upravljanje izdata u zemlji porekla Skipera ili Međunarodni sertifikat o položenom ispitu). Kada uplovite u Srbiju neophodno je da svratite u najbližu lučku kapetaniju da prijavite brod i posadu (pripremite Crew list i Passanger List). Posle toga možete da plovite i pristajete svuda u srpskim vodama. Plovilo mora biti u bezbednom stanju za plovidbu. Iako je na reci ručni GPS uređaj minimum navigacijske opreme, nije loše da imate i adekvatne nautičke karte (GPS ne funkcioniše baš uvek). Najbolje je da ih nabavite pre nego što krenete na put jer ih nećete naći u Srbiji. Korisne informacije: www.dunav-info.org, www.danube-river.org
   

 

Bugarske (Sofija), Crne Gore, (Bar, Podgorica), Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Rusije (svakodnevno jedan vagon stiže iz Moskve preko Kijeva). Pregledan i ažuran red vožnje nećete naći na sajtu železnica Srbije, pa se oslonite na sajt železnice zemlje iz koje dolazite. Još uvek nije moguće rezervisati ni kupiti voznu kartu iz Beograda preko interneta. Železnice Srbije prihvataju sledeće povlastice: Inter Rail, Euro Domino, Railplus, Balkan Flexipass, Easy Travel Card, Euro<26.
Železnička stanica u Beogradu
Glavna železnička stanica, Savski trg, Tel: +381 11 3602-899. Zgrada glavne železničke stanice je izgrađena 1884. godine i nalazi se nedaleko od centra grada Map H7 Na izlazu ka Karađorđevoj ulici nalazi se Turistički informativni centar i tu ćete saznati više informacija o smeštaju u blizini stanice, gradskom prevozu i taksiju (radno vreme: Pon-Sub. 7-13:30). Ako ste raspoloženi za 300m pešačenja uzbrdo, Balkanskom ulicom možete stići do samog centra, do Terazija. Izbegavajte taksiste koji čekaju ispred stanice jer će najčešće pokušati da vam naplate više od stvarne cene. Ovde ćete naći više informacija o smeštaju u blizini stanice, gradskom prevozu i taksiju.
  
Dolazak biciklom u Beograd
EuroVelo rute 6 i 11 prolaze kroz Beograd. Više informacija o rutama na: www.danube-info.org, www.eurovelo.org ili en.eurovelo6.org. Najbolje vreme u godini za vožnju bicikla kroz Srbiju je period april-jun i avgust-oktobar. Ruta pored Dunava do Beograda je uređena i obeležena, a u gradu ćete naći veliki izbor hotela i hostela koji mogu da prime bicikle, kao i servise za bicikle. Ako ste u prolazu, možete jeftino da spavate u bungalovima kampa "Dunav" koji se nalazi pored reke, na prilazu gradu iz pravca Novog Sada, GPS: 44°52'39.45"N, 20°21' 22.80"E.

Bicikl u Beogradu
Za kretanje po gradu možete da koristite biciklističke staze na Novom Beogradu, stazu pored reke od Beogradske tvrđave do Ade Ciganlije, Dunavski kej u Zemunu i Savski na Novom Beogradu. Pazite ako vozite kolovozom, u Beogradu su česte gužve u saobraćaju, brzo se vozi i vozači iznenadno menjaju trake, a i psi lutalice znaju da se zabave jureći bicikliste.
Servisi za bicikle
: Planet Bike, Dunavski kej 13 (Dorćol), Tel: +381 11 2630-434, Pon-Pet. 9-20, Sub. 9-15. Planet Bike, Bulevar Nikole Tesle 3 (hotel Jugoslavija), Tel: 2606-526, Pon-Pet. 9-21, Sub. 9-15. Bajs, Sinđelićeva 1 (Zemun), Tel: +381 64 2313-645, Pon-Pet. 10-18.

 Dolazak automobilom u Beograd
Dolazak automobilom u Beograd je prava avantura i isplati se jedino kao usputna stanica za dan ili dva odmora, kada putujete u Grčku ili Tursku (Beograd se nalazi na preseku evropskih puteva E-70 i E-75 i dolazak jednim od tih pravaca je najbezbolniji za ulazak u grad). Južni (iz centralne Srbije i Crne Gore) i istočni (iz pravca Smedereva) ulaz u grad su veoma opasni, naročito ako putujete noću i po lošem vremenu. Putokazi su najčešće veoma loše postavljeni, često isuviše kasno za bezbedno skretanje. Vozite sporije i nadajte se da će vaš GPS uređaj imati dobru vezu sa satelitima dok budete tražili svoj hotel. Više informacija o vožnji automobila kroz grad možete da nađete ovde.
Stranim vozačima u Srbiji je potrebna međunarodna vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i polisa osiguranja. Važeće su polise osiguranja zemalja koje su potpisnice “Vehicle Insurance Convention”, a građani ostalih zemalja moraju da na ulasku u Srbiju kupe polisu osiguranja. Polisu ne naplaćuje carina već Auto-moto savez. Najbolje je da pre polaska na put proverite sa vašom osiguravajućom kompanijom da li vaša polisa osiguranja važi u Srbiji.

Automobilom u Beograd
Saobraćajne nezgode: U slučaju saobraćajne nezgode treba pozvati Saobraćajnu policiju (Tel: 192) koja će sačiniti zapisnik o saobraćajnoj nezgodi. Za vozila strane registracije neophodno je dobiti od policije potvrdu o oštećenju vozila koju treba pokazati na granici prilikom izlaska iz Srbije. Informativni centar Auto-moto saveza Srbije pruža turističke informacije i informacije o stanju na putevima. Njihov broj možete da okrenete i ako vam je potrebna manja popravka na terenu ili prevoz oštećenog vozila do prvog servisa. Tel: +381 11 1987, 24h.
   
Putarina: Za putnička vozila se plaća putarina na sledećim delovima autoputa kroz Srbiju (moguće je plaćanje u evrima i kreditnom karticom): Subotica-Novi Sad: 330 RSD, Novi Sad-Beograd: 240 RSD, Šid-Beograd: 340 RSD, Beograd-Niš: 730 RSD, Niš-Leskovac: 190 RSD, (u trenutku pisanja teksta za 1 Evro se dobija 121 dinar).
 
Gorivo: Na glavnim saobraćajnicama i u većim mestima pojedine benzinske stanice rade 00-24h svakog dana. Cena goriva ne prelazi 1.5 evra po litri. Vrste goriva: bezolovni 98 oktana - EN228 standard (BMB 98), bezolovni 95 oktana - EN228 standard (BMB 95), Evro dizel - EURO 5 standard (evro dizel), D2 dizel, tečni auto gas (TNG, na većim pumpama).
   
Saobraćajni propisi: Ograničenje brzine u naseljenim mestima je 50 km/h, ako saobraćajnim znakom nije drugačije regulisano. Na putu van naselja ograničenja brzine su: na autoputu 120 km/h, na magistralnim putevima 100 km/h, na ostalim putevima 80km/h. Na više mesta duž glavnih puteva policija kontroliše prekoračenje brzine. Na prednjem sedištu putničkog vozila ne sme da se vozi dete mlađe od 12 godina, kao ni lice koje je pod uticajem alkohola. Dozvoljena količina alkohola u krvi vozača je do 0,3 promila. Korišćenje sigurnosnih pojaseva je obavezno, a telefoniranje u toku vožnje zabranjeno (osim uz handsfree uređaje).
Vozači i putnici motocikla za vreme vožnje su obavezni da nose zaštitne kacige. Obavezno je za sva vozila da i danju i noću za vreme vožnje imaju uključena svetla. Vozila strane registracije moraju da imaju propisanu oznaku zemlje u kojoj su registrovana. Kampovanje je dozvoljeno samo u kampovima.
Policija nema poseban tretman prema strancima. Ako prekršaj koji napravite nije veliki i imate pokajnički izraz lica proći ćete sa opomenom, u suprotnom, platićete kaznu. Ne pokušavajte da podmitite policajce jer je to krivično delo, pa možete da iskomplikujete svoj odmor. Kazne se ne plaćaju na licu mesta nego dobijate uplatnicu sa iznosom koji morate da platite u banci ili pošti u roku od 8 dana.

    
Dolazak autobusom u Beograd
Beogradska autobuska stanica se nalazi odmah pored železničke, blizu centra grada. Dolazni peroni su odvojeni od same stanice i nalaze se s druge strane parka, u ulici Hadži Nikole Živkovića. Beograd je povezan redovnim linijama (tokom leta i vanrednim) sa svim većim gradovima u Srbiji, kao i sa brojnim evropskim gradovima. Preporučujemo autobuse Saobraćajnog preduzeća “Lasta”, članice EUROLINES sistema. U međunarodnom saobraćaju Lasta održava više od 70 linija i pokriva teritorije Italije, Švajcarske, Belgije, Francuske, Nemačke, Austrije, Holandije, Češke, Slovačke, Danske, Švedske, Slovenije, Hrvatske, Federacije BiH, Crne Gore i Makedonije. Autobuska stanica Lasta se nalazi odmah do dolaznih perona Beogradske autobuske stanice, na uglu ulica Hadži Nikole Živkovića i Železničke. Sa Beogradske autobuske stanice postoje i linije drugih prevoznika do navedenih evropskih država, kao i do Bugarske, Grčke i Mađarske. Na sajtu Beogradske autobuske stanice ne postoji mogućnost online kupovine karata, ali možete videti ažurni red vožnje.
Stranci u Beogradu
Beogradska autobuska stanica, informacije o domaćem saobraćaju: +381 11 2636-299, međunarodni saobraćaj: +381 11 2627-146. Mapa H7
Lasta (informacije o linijama, dolascima i odlascima): +381 0800-334-334.
Autobuska stanica Lasta, Tel: +381 11 3206-922. Mapa G6
Ako ste raspoloženi za 300m pešačenja uzbrdo, od autobuske stanice Kameničkom ulicom možete stići do samog centra, do Terazija. Izbegavajte taksiste koji čekaju ispred stanice i vuku za rukav jer će najčešće pokušati da vam naplate više od stvarne cene. Turistički informativni centar se nalazi u susednoj zgradi Glavne železničke stanice i tu ćete saznati više informacija o smeštaju u blizini stanice, gradskom prevozu i taksiju (r. vreme: Pon-Sub. 7-13:30).

   

  
VIZE
Ako ste državljanin Andore, Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Belorusije, Bolivije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kanade, Kostarike, Hrvatske, Kipra, Kube, Češke, Čilea, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Grčke, Mađarske, Irske, Islanda, Izraela, Italije, Japana, Republike Koreje, Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, BJR Makedonije, Malte, Meksika, Monaka, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, San Marina, Sejšela, Singapura, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske, Švedske, Tunisa, Turske, Sjedinjenih Američkih država, Vatikana, možete da uđete u Srbiju bez vize i možete da ostanete u njoj do 90 dana, dok državljani Ukrajine, Ruske Federacije, Kine (vlasnici diplomatskih, službenih i poslovnih pasoša) mogu da ostanu do 30 dana. Ako ne dolazite iz zemalja Evropske unije, najbolje je da ipak proverite vizni režim prema vašoj zemlji (zbog mogućih promena) na internet prezentaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije: www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs. Na istom mestu možete da saznate šta vam je sve potrebno za vizu i gde možete da je dobijete.
   
Registracija stranih državljana
Ako u Srbiju dolazite samostalno i iznajmljujete privatan stan, u obavezi ste da se u roku od 24h registrujete u najbližoj policijskoj stanici (u Beogradu: Foreign Citizens Administration, Savska 35, Tel: +381 11 3618-964, Mapa G9). Ako odsedate u hotelu, hostelu, kampu, seoskom turizmu... o ovome ne treba da brinete jer će vaši domaćini obaviti proces registracije. Informacije o produženju boravka u Srbiji ćete naći na internet prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova - Informacije za strance: Stalno nastanjenje i Lične karte za strance.
   
Carinski propisi
Carinska procedura za putovanje u Srbiju se ne razlikuje mnogo od one za putovanje u zemlje Evropske unije. Dozvoljeno je da unesete 1 flašu alkohola, 1 boks cigareta, lekove za ličnu upotrebu... Nije dozvoljeno ni posedovanje ni konzumiranje marihuane (ni ostalih droga). Lovačko oružje i municija mogu privremeno da se unesu samo uz zvaničan poziv organizatora lova. Iz Srbije mogu da se iznose umetnička dela, antikviteti i lovački trofeji samo uz odgovarajuće dozvole nadležnih službi (više informacija na www.upravacarina.rs ili lično u Upravi carine, Bulevar Zorana Đinđića 155, Novi Beograd, Mapa B5). Novac u gotovini možete da unosite/iznosite do sume od 10.000 evra (ukupno u stranoj valuti, dinarima i putničkim čekovima). Ako ste podigli veću sumu novca sa računa u Srbiji, možete da je iznesete uz potvrdu banke o podizanju.
   
Zakoni Republike Srbije online

 


 
Početna strana | Dolazak u Beograd | Smeštaj u Beogradu | Korisne informacije | Saobraćaj u Beogradu | Srpska kuhinja | Rakija i vino | Restorani | Kafe-barovi | Noćni život | Najave događaja
 Život u Beogradu | Poznati Beograđani | Beogradska tvrđava | Ulica Kralja Petra | Kalenić pijaca | Muzeji u Beogradu | Beogradske reke | Izleti van Beograda  | Kupovina u Beogradu

©2012-2016 ALATKA | Uslovi korišćenja | English | Српски - ћирилица | kontakt: belgrade.ala@gmail.com