Beograd - glavni grad Srbije

PočetakIstorijaSaobraćajHrana i pićeVodič kroz Beograd
ŽIVOT U BEOGRADU | DOLAZAK SMEŠTAJ | KAFE-BAROVI | RESTORANI | NAJAVE DOGAĐAJA | NOĆNI ŽIVOT IZLETI | ENGLISH

Muzeji u Beogradu
Muzej vazduhoplovstva Beograd
Vazduhoplovni muzej
A: Na a
erodromu "Nikola Tesla", Tel: 2670-992. muzejvazduhoplovstva.org.rs. Radno vreme: Pon. 9-16, Uto-Ned. 9-18:30 (zimi Uto-Ned. 9-16, zatvoreno ponedeljkom). Muzej poseduje letelice raznih tipova, motore, opremu, makete i fotografije. Eksponati su izloženi u neobičnoj zgradi muzeja kružnog oblika i na platou oko nje. Muzej je svetski poznat po originalnim i očuvanim primercima Messerchmitt Me-109, Hurricane Mk IV, Spitfire Mk Vc, Yak-3, Illushin IL-2, Thunderbolt P-47, Fiat G-50... Tu su i ostaci jedinog na svetu oborenog F-117 (1999. godine), kao i ostaci oborenog F-16, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Za prevoz do muzeja važe isti saveti kao za prevoz do aerodroma. Ulaznice: 290 dinara za domaće i 500 dinara za strane posetioce.
Vazduhoplovni muzej u Beogradu


Muzej autoobila u Beogradu
A: Majke Jevrosime 30, Tel: 3034-625. Radno vreme: Pon-Ned. 9:30-19. automuseumbgd.com. Muzej se nalazi u prostoru prve javne garaže u Beogradu, izgrađene 1929. godine. Izložena je bogata zbirka automobila i motocikala Bratislava - Brace Petkovića. Većina vozila je u voznom stanju i registrovana. Najstariji eksponat u zbirci je automobil Maro Gardon iz 1897. godine.
Kolekcija Brace Petkovića
Izložena je i razna oprema, posteri i fotografije, a tu je i mala prodavnica suvenira. Zimi je hladno jer se veliki prostor teško zagreva. Fotografisanje nije dozvoljeno. Ulaznice: 100 dinara.


Muzej Nikole Tesle u Beogradu
A: Krunska 51, Tel: 2433-886, Radno vreme: Uto-Pet. 10-18, Sub-Ned. 10-15. tesla-museum.org. Nikola Tesla (1856-1943) je jedan od najznačajnijih ljudi za razvoj nauke o elektricitetu. Pronalazač je naizmenične struje, trofaznog sistema za prenos električne energije, indukcionog motora, generatora i transformatora za struju visoke frekvencije, pionir radio tehnike i daljinskog upravljanja... Jedinica za magnetnu indukciju nosi njegovo ime. U muzeju se čuva lična zaostavština, naučni radovi i urna sa pepelom. Za unapred najavljene posete organizuju se demonstracije nekih njegovih eksperimenata. Svakog punog sata počinje stručno vođenje kroz izložbu. Muzej je smešten u kući Đorđa Genčića sagrađenoj 1929. godine. Ulaznice: 250 dinara za domaće i 500 dinara za strane posetioce.

 

Konak Kneginje Ljubice
  
Konak Kneginje Ljubice
A: Kneza Sime Markovića 8, Tel: 2638-264. www.mgb.org.rs. Radno vreme: Uto.Sre.Pet. Sub. 10-17, Čet. 12-20, Ned. 10-14. Reprezentativna gradska kuća iz prve polovine 19. veka (završena 1831. godine), podignuta po nalogu kneza Miloša Obrenovića za stanovanje njegove porodice - kneginje Ljubice i sinova Milana i Mihaila. Na početku gradnje Knez je dao nalog da se u dvorištu postave vešala i rekao glavnom majstoru da će za dve godine ili peći vola ili konopac zaljuljati (ako kuća ne bude završena na vreme). Stalnu postavku čini originalni nameštaj kojim su obuhvaćeni različiti stilovi u Beogradu 19. veka (klasicizam, bidermajer, neobarok i orijentalni stil). U podrumu, u "Sali pod svodovima", povremeno se organizuju tematske izložbe.
Konak Kneginje Ljubice
Ulaznice: 200 dinara (100 dinara decu, studente, nezaposlene i penzionere). Preporučujemo posetu muzeju kroz program "Na kafi kod Kneginje Ljubice" petkom u 17 i subotom u 10. Program traje 1 sat, ulaznice su 350 dinara, a broj mesta je ograničen.


Muzej Paje Jovanovića
A: Kralja Milana 21 (IV sprat),Tel: 3340-176. mgb.org.rs. Radno vreme: Čet. 10-18. Izložene su slike, slikarski pribor i lični predmeti jednog od najpoznatijih srpskih slikara (akademski realista). Paja Jovanović je autor čuvene slike "Krunisanje Cara Dušana" za koju je dobio zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Parizu 1900, godine. Poseta ovom muzeju je zanimljiva sa više aspekata, pored izloženih slika možete da vidite i kako izgleda jedan od "salonskih" beogradskih stanova. Muzej je smešten u palati "Devanha", nazvanoj po portugalskom brodu koji je torpedovan dok je prevozio srpske ranjenike u I svetskom ratu. Palatu je sagradio jedan od spasenih brodolomnika, Nikola Uzunović, kasnije predsednik Jugoslovenske Vlade u dva navrata. Ulaznice: 200 dinara (100 din. za decu, studente i penzionere).


Muzej istorije Jugoslavije
A: Botićeva 6, Tel: 3671-485. www.mij.rs. Radno vreme: Uto-Ned. 10-20 (zimi 10-18). Prostor u kome se redovno organizuju tematske izložbe vezane za istoriju Jugoslavije i Srbije, kao i savremenu umetnost i dizajn. U okviru ovog muzeja se nalazi i "Kuća cveća" - mesto gde je sahranjen Josip Broz Tito (1892-1980), misteriozni čovek koji je 35 godina vladao Jugoslavijom, bravar, predsednik i osnivač pokreta nesvrstanih. Veliki šarmer i zavodnik, hedonista istančanog ukusa, podjednako omiljen kod radničke klase, holivudskih zvezda, komunističkih diktatora i evropske aristokratije. Njegova sahrana je okupila najveći broj državnika u istoriji (125 zemalja). U muzeju možete videti i skupocene poklone koje je dobijao od državnika i građana širom sveta. Ulaznice: 200 dinara (100 din. za đake i studente).
    
Tito i maca

 


A: Beogradska tvrđava, Tel: 3343-441. Radno vreme: Uto-Ned.10-17. muzej.mod.gov.rs. Osnovan je 1878. godine. Najveći deo prvobitnih zbirki su odneli ili uništili okupatori u I i II svetskom ratu. Ono što je ostalo pokriva period od praistorije do danas (oružje, ratne zastave, slike, fotografije, opremu, uniforme, odlikovanja, artiljerijska oruđa...). Stalna postavka je u zgradi muzeja, a artiljerijska oruđa (18-20. vek) i oklopna vozila, izloženа su na bedemu i u rovu tvrđave pored muzeja. Jedna sala je odvojena za eksponate vezane za NATO bombardovanje Srbije 1999. godine, a ispred muzeja je izloženo zarobljeno vozilo (Hamvi) američkih marinaca. U muzejskoj zbirci je verovatno najstariji sačuvani jatagan u svetu, stariji od onog koji je izložen u Topkapi palati u Istanbulu.
Vojni muzej u Beogradu
Ulaznice:
150 dinara (70 din. za decu). Ulaz je besplatan za studente istorije, istorije umetnosti, arheologije i vojna lica.
  
Etnografski muzej u Beogradu

A: Studentski trg 13 (ugao sa Uzun Mirkovom), Tel: 3281-888. etnografskimuzej.rs. Radno vreme: Uto-Sub. 10-17, Ned. 9-14. U okviru stalne postavke izložena je veoma bogata zbirka narodnih nošnji, ćilima, zanatskih predmeta, alatki, nameštaja, starih
Etnografski muzej u Beogradu
fotografija sa terena... Povremeno se organizuju tematske izložbe. Muzej ima (za Beograd) retko dobru prodavnicu suvenira u kojoj možete da nađete kopije srednjevekovnog nakita, delove narodnih nošnji i zanimljive knjige. U kafeu muzeja služe pravu domaću kafu. Ulaznice: 150 dinara (60 dinara za đake i studente), 250 dinara za posetioce iz inostranstva koji žele vođenje na engleskom ili francuskom jeziku.
  

Galerija fresaka u Beogradu
A: Cara Uroša 20, Tel: 3306-019. Radno vreme: Uto.Sre.Pet. 10-17, Čet.Sub. 12-20, Ned. 10-14. www.narodnimuzej.rs. Izložene su kopije i originali srpskih i vizantijskih srednjevekovnih fresaka i ikona, kao i odlivci skulptura i fasadnih ukrasa. Neke od izloženih fresaka možete samo još ovde da vidite jer su njihovi originali na Kosovu i Metohiji uništeni u nasilnom pohodu na srpske crkve i stanovništvo 2004. godine. Na mestu današnje galerije nalazila se sinagoga Bet Izrael koju su nacisti srušili u II svetskom ratu. Jevrejska opština je posle rata poklonila gradu to zemljište pod uslovom da na njemu bude izgrađena neka kulturna ustanova. Zaposleni su ljubazni i trudiće se, ako je potrebno, da zadovolje vašu radoznalost. Ulaznice: 100 dinara (50 din. za decu i studente), nedeljom je ulaz slobodan.
  

 

 
Ostali muzeji
Narodni muzej u kome biste mogli da vidite izuzetnu arheološku zbirku i bogatu kolekciju impresionista zatvoren je već 10 godina zbog rekonstrukcije (prvo su ga prvo zatvorili, a onda shvatili da nemaju novac za rekonstrukciju, pa se godinama čeka da se desi neko čudo). Neko u sadašnjoj upravi je ipak počeo da razmišlja logično pa je započeta rekonstrukcija deo po deo, koliko finansijska sredstva dozvoljavaju, tako da se u muzeju opet održavaju razne zanimljive tematske izložbe. Muzej savremene umetnosti čija zgrada ukrašava ušće Save u Dunav zatvoren je godinama zbog (pretpostavljate) rekonstrukcije. Muzej Vuka i Dositeja ima veoma skromnu postavku samo na srpskom jeziku i čuvara koji vam diše za vrat dok obilazite eksponate. Vredi ga posetiti samo ako vas zanima da uđete u tursku kuću iz 18. veka u kojoj je muzej smešten. Istorijski muzej Srbije nema stalnu postavku ali povremeno organizuje zanimljive tematske izložbe, koje su najčešće loše izvedene, što uz nezainteresovano osoblje ostavlja veoma loš utisak. Muzej grada Beograda, osnovan 1903. godine, još uvek nema stalnu postavku.
  
Muzej Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1 (digitalne projekcije i izložbe), Kosovska 11 (35mm projekcije). Kinoteka ima jedan od najbogatijih filmskih arhiva na svetu. Karte ne mogu da se rezervišu, u prodaji su sat vremena pre svake projekcije. Program: www.kinoteka.org.rs
  
Napomena:
beogradski muzeji nemaju audio vodiče ni na jednom jeziku. Da biste ostvarili pravo na ulaznice s popustom moraćete da pokažete odgovarajuću legitimaciju (studentski indeks i sl.).
  

 


 
Početna strana | Dolazak u Beograd | Smeštaj u Beogradu | Korisne informacije | Saobraćaj u Beogradu | Srpska kuhinja | Rakija i vino | Restorani | Kafe-barovi | Noćni život | Najave događaja
 Život u Beogradu | Poznati Beograđani | Beogradska tvrđava | Ulica Kralja Petra | Kalenić pijaca | Muzeji u Beogradu | Beogradske reke | Izleti van Beograda  | Kupovina u Beogradu

©2012-2016 ALATKA | Uslovi korišćenja | English | Српски - ћирилица | kontakt: belgrade.ala@gmail.com