Beograd - glavni grad Srbije

PočetakIstorijaSaobraćajHrana i pićeVodič kroz Beograd
ŽIVOT U BEOGRADU | DOLAZAK SMEŠTAJ | KAFE-BAROVI | RESTORANI | NAJAVE DOGAĐAJA | NOĆNI ŽIVOT IZLETI | ENGLISH
Ploveće kućice na Savi

Reke u Beogradu
Poseta Beogradu neće biti kompletna ako ne siđete na obale njegovih reka. Reka Sava je najduža reka na Balkanskom poluostrvu, divlja je i ćudljiva. Za veliki i moćni Dunav svi verovatno znaju, druga po veličini reka u Evropi povezuje Beograd sa svetskim morima (Severnim morem preko kanala Majna-Dunav i delte reke Rajne kod Roterdama, kao i sa Crnim morem, jer se uliva u njega). Zbog svog položaja na ušću Save u Dunav Beogradu je dodeljeno treće mesto na listi velikih gradova sa najlepšim položajem na svetu (prva dva mesta zauzimaju Rio de Žaneiro i Istanbul).
reka Sava ispod tvrđave
Beograđani vole vodu i leti ćete na Savi i Dunavu videti hiljade ljudi na čamcima i splavovima, a na plažama jezera na Adi Ciganliji često bude i preko 100.000 kupača dnevno. Ipak, gradski urbanisti nikad nisu veliku pažnju poklanjali obalama pa je staro gradsko jezgro odvojeno od reka prugom i magacinima. Ni čišćenje obala nije među prioritetima, ali se uvek može naći način za uživanje na vodi.
kej na Savi - Beton hala
Najlepša mesta za šetanje obalom su kej na levoj obali Save od bloka 45 do bloka 70, savski kej na novobeogradskoj strani od Brankovog mosta do Ušća, a zatim uz obalu Dunava do Gardoša u Zemunu i kej na desnoj obali Save od pristaništa ispod Brankovog mosta do Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" na desnoj obali Dunava. Biciklisti mogu da koriste stazu koja vodi od Dorćola do Ade Ciganlije uz desnu obalu Save. Rečna ostrva koja vredi posetiti su Ada Ciganlija i Ada Međica na Savi i Veliko ratno ostrvo na Dunavu. Za one koje bi da vide izbliza gradske reke, a da se ne pokvase i ne oznoje, idealan način je krstarenje nekim od brodova uz hladno piće i lagani ručak. www.riverskipper.com
Splavovi u Beogradu
Splav Amsterdam

 

Pored plovećih restorana i klubova na beogradskim rekama možete videti i nekoliko stotina plovećih malih privatnih kućica. Obično su napravljene na drvenim platformama koje plutaju na metalnim burićima. Izgled i veličina same kućice zavisi od potreba vlasnika i želje da bude primećen. Neke kućice su toliko male da u njih jedva može da stane samo krevet i mala peć na drva, a neke imaju dva sprata i veličinu dostojnu kuća na obali. Leti se iznad ovih plovećih vikendica diže dim upaljenih roštilja i kotlića u kojima se kuva pasulj ili riblja čorba. Pije se špricer i pivo koje se hladi u reci ispod splava. Zimi su ove kuće uglavnom prazne, mada ima i onih koji i po hladnom vremenu žele da pobegnu od gradske buke, a i onih koji ih koriste za švaleraciju.
Splavovi u Beogradu
KUPANJE Beograđani ne osećaju posledice od kupanja u muljevitim rečnim vodama. Najpogodnija mesta u gradu za kupanje su plaža Lido na Velikom ratnom ostrvu (za kupanje u Dunavu) i donji špic Ade Međice (za kupanje u Savi). Ne preporučujemo slabijim plivačima da se upuste u ovu avanturu jer su reke ćudljive (naročito Dunav), a opasnost dolazi od jake matice, brojnih virova, kao i talasa koji dižu veliki brodovi. Na rekama nema ni spasilaca koji paze na kupače, pa je za bezbedno kupanje najbolje otići na jezero na Adi Ciganliji.
Plaža na Adi Ciganliji
SAVET Kada u letnjim mesecima odete uveče na reku, pametno je poneti lagani džemper ili jaknu jer su večeri na vodi uvek sveže. Dobro je imati i kremu protiv komaraca jer se u periodu kada sunce zalazi iznenada pojavljuju rojevi ovih krvopija koje intenzivno napadaju 2 do 3 sata.
Skipper's info

 

  
KRSTARENJA REKAMA
Jahting Klub KEJ, Tel: 3165-432, www.klubkej.com. Dnevna i noćna krstarenja sa ili bez ručka/večere i muzike. Polazak je iz Jahting kluba Kej koji se nalazi u blizini završetka ulice Ušće. Tokom plovidbe ćete biti u mogućnosti da probate odlično "Zemunsko" pivo iz njihove male pivare.
Brod Istar, Tel: 063-345-968, www.rtdnautika.co.rs. Večernja krstarenja Savom i Dunavom sa stručnim vodičem, iznajmljivanje broda na sat. Polasci sa Zemunskog keja kod Stare kapetanije (maj-septembar).
Brod Kornjača, Tel: 069-3339-697, www.cruisebelgrade.com. Dnevna, noćna i krstarenja u vreme zalaska sunca, sa vodičem. Polasci sa putničkog pristaništa kod Brankovog mosta.
Jahting klub KejIstarKornjača

 

Beogradska ostrva
   
Veliko ratno ostrvo

VELIKO RATNO OSTRVO
Nalazi se na samom ušću Save u Dunav. Dobilo je ime kao važna strateška tačka za osvajanje ili odbranu beogradske tvrđave. Do njega se može doći čamcima za prevoz od Zemunskog keja ili pontonskim mostom koji se postavlja tokom letnjih meseci. Na gornjem špicu je peščani sprud - plaža Lido. Plaža nije uređena kao ona na Adi Ciganliji, moraćete da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno. Ostali deo ostrva je obrastao šumom i livadama pa ostrvo nastanjuje preko 100 vrsta ptica (jedan deo se tokom zime seli na jug, a među njima ima i dosta ugroženih vrsta) i razna sitna divljač. Idealno je mesto za ljubitelje posmatranja ptica (osim dvogleda i flaše vode, ne zaboravite i neko sredstvo protiv komaraca). Ostrvo je tokom istorije često menjalo oblik pod naletima moćnog Dunava, a današnji ima od 1944. godine kada su dva nemačka šlepa potopljena kraj njegovih obala. Nanosi dunavskog peska su ih pokrili i oni su postali deo ostrva učvrstivši njegov oblik.
Veliko ratno ostrvo
  

ADA MEĐICA
Malo ostrvo na Savi obraslo šumom. Do ostrva se stiže čamcem koji polazi sa savskog keja kod novobeogradskog bloka 44 (dođete do keja kod kraja Gandijeve ulice pa skrenete desno i naići ćete na mali splav s natpisom "Prevoz na Adu Međicu"). Čamac za prevoz nema neki određeni red vožnje pa je dobro da pitate čamdžiju kada je poslednja vožnja za povratak sa ostrva. Karta koju platite za prevoz je povratna. Duž obale ostrva je izbetonirana staza pa možete da uživate u laganoj šetnji i razgledate živopisne privatne kućice na splavovima i sojenice (kućice koje lebde u vazduhu oslonjene na visoke stubove koji ih štite od prolećnih poplava). Na ostrvu nema struje ni vode, tuševa ni javnih toaleta, pa je (ako niste gost nekog od vlasnika kućica) pogodno samo za kraće posete.
Ada Međica
Zgodno je da sa sobom ponesete flašu vode i neki sendvič jer se pored vode brzo ogladni. Na donjem špicu ostrva je odlično mesto za kupanje u Savi. Na tom delu obale je napravljen kej niz koji su postavljene metalne stepenice za lakši ulaz u reku (pomalo su klizave). Vodite računa o rečnoj struji koja ume da bude jaka pa nije zgodno da zažmurite i plutate opušteno na leđima jer će reka nežno i brzo da vas odnese na neko nepoznato mesto. Posle šetnje, kupanja i sunčanja možete da meditirate uz pivo i pasulj u maloj kafanici dok čekate čamac za prevoz. O ostrvu se brine udruženje građana - klub ljubitelja Ade Međice. Pravila ponašanja nalažu da svoje đubre ponesete sa sobom.

Ada Ciganlija - jezero
   
ADA CIGANLIJA Veliko savsko ostrvo, najposećenije izletište i kupalište Beograđana. Spajanjem ostrva sa kopnom pomoću dva nasipa, stvoreno je veštačko jezero dugo 4,2km, široko oko 200m i duboko 4-6m. Sa obe strane jezera nalaze se uređene plaže od sitnog šljunka duž kojih se nalaze tuševi i toaleti, kafei i restorani. Jedan manji deo plaže sa ostrvske strane jezera je rezervisan za nudiste, a jedan sa kopnene za mazohiste (one koji mogu da podnesu preglasnu muziku iz nekoliko disko barova). Ponuda hrane u restoranima na plaži je raznovrsna ali ne i posebno kvalitetna. Neki od barova na plaži sa kopnene strane jezera (Makiška strana) rade tokom cele godine i imaju živu pop muziku uveče. Najpopularniji su Red Shoes, Sunset i Miss Moneypenny. Sezona kupanja na jezeru obično traje od 15. juna do kraja septembra, tada na plažama rade spasilačke službe, od 10:00 do 19:00.
Ada Ciganlija - plaža
Voda je topla i čista za kupanje iako je mutna, pa se ništa ne vidi dok ronite. Pored sportova na vodi (plivanje, žičara za skijanje na vodi, kajak, veslanje, pedaline) na Adi postoji i veliki broj sportskih terena za fudbal, košarku i odbojku koji se besplatno koriste, potrebna vam je samo lopta. Tu je i teren za američki fudbal, bejzbol, ragbi, hokej na travi, trim staze, kuglana, stoni tenis, tenis, golf teren sa 9 rupa, mini-golf, veštačka stena za penjanje, fudbal na sapunici, teren za paintball, trenažer za skijanje/snowboard, bangee jump platforma iznad vode (55m visine)... Postoje i obeležena mesta za piknik i dečja igrališta. Šuma na ostrvu je ispresecana brojnim stazama pogodnim za vožnju bicikla i rolera (mogu da se iznajme na licu mesta), a oko jezera se možete voziti u malom električnom vozu. Uz obalu Ade Ciganlije ka reci Savi vezane su desetine plovećih privatnih kućica za odmor. U rukavcu Save kod gornjeg špica nalazi se marina za čamce i veslački klubovi. Jezero se tokom zime zaledi ali nije pametno da hodate po njemu jer je led veoma tanak. Za ljubitelje klizanja zimi se blizu jezera postavlja veliko klizalište.
Sportski tereni na Adi Ciganliji
Do Ade Ciganlije se može doći autobusima gradskog saobraćaja (predveče je na stanici kod Ade velika gužva za povratak pa može da se desi da u nekoliko autobusa zaredom ne možete da uđete), automobilom (postoji veliki parking na prilazu ostrvu, dnevna cena 1,5€, dugo se čeka u koloni kad svi krenu kući u večernjim časovima zbog semafora na izlazu koji kratko "drži"), taksijem i biciklom (biciklistička staza ide od Dorćola uz obalu Save do Ade). Sa keja kod novobeogradskih blokova 44 i 70 postoji organizovani prevoz čamcima preko reke do Ade Ciganlije (prevoz radi po lepom vremenu od 8:00 do 20:00, povratna karta je oko 1 evro). Prevoz čamcem je najbolji izbor za odlazak na Adu Ciganliju za one koji dolaze sa Novog beograda ili iz Zemuna (primaju i bicikliste).

  
Ada MeđicaAda MeđicaAda MeđicaAda MeđicaAda MedjicaAda MeđicaAda MedjicaAda CiganlijaAda CiganlijaSavaDunavski ribariSavaSavaAda CiganlijaVeliko ratno ostrvoSava


 
Početna strana | Dolazak u Beograd | Smeštaj u Beogradu | Korisne informacije | Saobraćaj u Beogradu | Srpska kuhinja | Rakija i vino | Restorani | Kafe-barovi | Noćni život | Najave događaja
 Život u Beogradu | Poznati Beograđani | Beogradska tvrđava | Ulica Kralja Petra | Kalenić pijaca | Muzeji u Beogradu | Beogradske reke | Izleti van Beograda  | Kupovina u Beogradu

©2012-2016 ALATKA | Uslovi korišćenja | English | Српски - ћирилица | kontakt: belgrade.ala@gmail.com